Comunicació

Les Maldives pateixen inundacions costaneres induïdes per la pujada del nivell de la mar i l'onatge extrem

  • Un estudi amb participació de l’IMEDEA (CSIC-UIB) prediu inundacions costaneres a les Maldives a conseqüència del canvi climàtic 

 

Foto: Inundacions a l'aerport d'Hoarafushi (Maldives) el maig de 2021 (Autor: Ali Shareef)

 

Esporles, 22 de juny 2021.

Un equip d'investigadors amb participació de l’IMEDEA (CSIC-UIB) ha demostrat que la freqüència d'inundació de les Maldives augmentarà amb la pujada del nivell de la mar, provocada per l'escalfament global. El treball acaba de publicar-se a la revista Frontiers in Marine Science.

 

 

Les Maldives són un conjunt de 1.200 illes amb una elevació mitjana per sobre del nivell de la mar de menys de 2 metres, una de les més baixes del món, per la qual cosa l'amenaça d'inundació per esdeveniments oceànics extrems, combinat amb la pujada del nivell mitjà de la mar provocada pel canvi climàtic, és particularment preocupant. A més, la falta de terreny emergit fa que calgui protegir amb defenses costaneres les illes existents i guanyar terreny a la mar per acomodar-hi la població local.

 

 

En el marc del projecte de recerca europeu INSeaPTION, investigadors de l’IMEDEA (UIB-CSIC) varen utilitzar models globals d'onatge per obtenir una font valuosa d'informació climàtica al llarg de la costa maldiva amb una resolució espacial de fins a 500 m, i caracteritzar així el clima d'ones al voltant de les Maldives.  

 

 

Aquest nou conjunt de dades és essencial per a la modelització local dels perills d'inundació, ja sigui per dissenyar defenses a les illes naturals o per construir illes artificials.

 

 

Com a exemple de l'ús d'aquestes dades, els investigadors varen estimar amb quina freqüència un aeroport construït el 2020 a Hoarafushi patiria inundacions a causa de l'onatge extrem. Aquest aeroport, que es va construir guanyant terreny a la mar, està localitzat al nord de l'arxipèlag i està exposat a les ones més altes de l'arxipèlag.

 

 

La conclusió principal de l'estudi va ser que el nou aeroport s'inundaria sovint, fins i tot sense pujada mitjana del nivell de la mar causada pel fort onatge que assota la zona. I les evidències han estat immediates: l'aeroport es va acabar de construir al final de l'any 2020 i, al maig de 2021, ja hi varen haver les primeres inundacions amb danys severs.

 

 

 

La freqüència d'inundació de l'aeroport, així com la de les altres illes, continuarà augmentant amb la pujada del nivell de la mar, per la qual cosa, a les Maldives, els espera un futur incert.

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA

Més informació: